събота, 27 юни 2015 г.

Семинар за продължаващо професионално развитие с ученици на гимназията с представител на Аграрен университет – Пловдив

На 13.03.2015 година в Центъра за кариерно развитие и гражданско образование „Америка за България“ се проведе семинар, чийто лектор бе бившия министър на земеделието и горите професор д.с.н. Димитър Греков. Целта на проведената инициатива е завършващите ученици да се информират  за възможностите за продължаване на своето професионално развитие в областта на земеделието и свързаните с него дейности.
В изложението си, професора представи различни варианти за кариерно развитие в областта на земеделието, какви са възможните доходи, какви предприемачески инициативи могат да се реализират, какви са алтернативите за използване на финансиране по европейски програми за реализация на бизнес идеи. Освен това той увери всички присъстващи, че за по-добра реализация на младите специалисти е необходимо и последващо обучение след завършване на земеделската гимназия. Това ще повиши техните професионални умения и компетенции и ще даде повече възможности за реализация в областта на земеделието.
В тази връзка на спец. „Селски туризъм“, „Земеделско стопанство“ и „Организация на туризма и свободното време“ предложи за повишаване на квалификацията да се възползват от акредитираните специалности „Аграрна икономика“, „Аграрен туризъм“ и „Управление на регионалното развитие“, чрез които се дава шанс за развитие на предприемачески инициативи, управление на дейността, разработване на различни проекти и осигуряване на финансиране на земеделски и туристически предприятия.
За специалистите, завършващи спец. „Лозаровинарство“, се представиха спец. „Агрономство“ и „Растителна защита“. Чрез тях могат да консултират, ръководят, организират и контролират производството на плодове и зеленчуци, както и да прилагат съвременни технологии за получаване на качествена продукция и управление и контрол на болести, неприятели и плевели с използване на съвременни екологосъобразни методи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар