събота, 27 юни 2015 г.

Дискусия на тема „Устойчиво селско стопанство и ОСП 2014-2020“

На 20 април 2015 година се проведе среща- дискусия на тема „Устойчиво селско стопанство и ОСП 2014-2020“ с лектори Ивайло Попов и Тодор Тодоров от „За земята“ и независимият експерт по ОСП Йордан Великов. В срещата взеха участие земеделски производители от района на Сандански и Петрич, занимаващи се с зеленчукопроизводство/оранжерийно производство/, зърнопроизводство, овощарство и лозарство.
Срещата започна с представяне на основните идеи за устойчиво развитие на земеделието през новия програмен период. Основните преоритети, които са залегнали в развитието на този сектор, каква ще бъде технологията за подпомагането му, размерът на отпуснатите средства по различни направления. Обсъдени бяха възможностите за финансиране на стартиращи земеделски стопанства и развитието на малки стопанства. Лекторите представиха минималните прагове на различни сфери на земеделието, от които ще започне одобрението на различните проекти.
Земеделските производители споделиха трудностите и проблемите, пред които са се изправили през отминалия планов период. В дискусия се обсъдиха различни възможности за справянето с тях като лекторите коментираха, че голяма част проблемите може да се преодолеят с различни форми на обединения на земеделските производители, в т.ч. и за преработване и транспортиране на продукцията.
Освен участие в дискусията, всички участници получиха и по един наръчник – Как да равиваме устойчиво селско стопанство, подпомагано от ОСП 2014-2020.

Няма коментари:

Публикуване на коментар