неделя, 11 декември 2016 г.

Иновационен лагер в Земеделската професионална гимназия-2016









На 15.11.2016 г. 32 ученици, разделени на 6 екипа на случаен принцип проведоха Иновационен лагер в ЗПГ гр. Сандански.  Мероприятието е част от Световната седмица по предприемачество за България (14-20 ноември), чийто домакин е Джуниър Ачийвмънт България. Целта на световната инициатива, в която през миналата година се включиха над 160 държави и близо 25 милиона души от цял свят, е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да го развият чрез иновации и въображение. В рамките на тази седмица милиони млади хора по света вземат участие в инициативи, насърчаващи предприемаческо мислене и поведение, генерирайки нови идеи и търсейки нови пътища за развитие. Използвайки подхода учене чрез правене и метода на мозъчната атака, учениците се научиха да работя в екип, да търсят нови, нестандартни решения по поставен проблем и да работят под напрежение. Възползваха се от помощта на учителите по икономическите дисциплини и преподавател по животновъдство от нашата гимназия. При работата си те разполагаха единствено с достъп до компютри и Интернет и своята фантазия и въобръжение.
          Тази година участниците в състезанието „Иновационен лагер” трябваше да генерират идеи във връзка с проблемът с изчезването на пчелите. Тяхната задача беше: „Каква е вашата иновативна предприемаческа идея за решаване на този проблем?“
Предизвикателството да бъдат жури приеха:
1.     Пламен Тодоров – експерт в Бизнес Информационен и Консултантски център
2.     Стойчо Стоев – управител на „Българско вино“ ООД,
3.     Цветан Темелков – Бюро по труда, Сандански
            4.     Елеонора Сливкова - „Социално подпомагане“, Сандански
            5.     Живка Мървакова –преподавател по икономика
      След триминутна презентация и представяне пред журито на първо място се класира отбор №4, фирма beEco. Предметът им на дейност е свързан с образованието на подрастващите относно екологичните проблеми. Целева група- децата от детските градини и от началното образование, защото в тази възраст по-лесно се формира екологичното съзнание. Това ще стане чрез играта Super Bee. Тя ще включва спасителна дейност – супер герои като Bee Man, които ще се грижат за пчелите и ще се борят с лошите пестициди.
       На второ място се класира фирма Апис амицис, която ще създаде антидот, който да изгради имунитет на пчелите срещу вредното въздействие на пестицидите. Той ще бъде поставян в захранката на пчелите.
          Интересни бяха и идеите на другите отбори. Те се обединиха около решаването на основните проблеми: вмешателството на човека в природата, използването на пестициди, глобалното затопляне и глобализацията на селското стопанство.
     

Няма коментари:

Публикуване на коментар