вторник, 20 януари 2015 г.

Семинар за новостите в европарите за земеделие

Домакините от Бизнес Информационен и Консултантски Център – Сандански заедно сЦЕНТЪР ЗА КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ И ГРАЖДАНСКО ОБРАЗОВАНИЕ „Америка за България“ в ЗПГ се бяха постарали с рекламата и зала юбилейна беше пълна. Може би, защото беше безплатен, а може би всеки се надяваше да получи отговор на своите въпроси.
Поканеният експерт презентира мерките, излагайки фактите в много текст и цифри. Говоренето му беше придружено с малки практически съвети. Личеше си, че е навътре с материята и има опит в тази област, макар че уменията му да използва възможностите на презентациите, подлежат на голямо развитие. Края завърши с няколко практически примера.
Дойде ред на въпросите. Въпроси строго специфични, свързани с проблеми в практиката. Всеки с болката си, търсещ решения и допълнителна информация. С правилната интерпретация на експерт от държавна агенция.Засегнати бяха въпросите, свързани с възрастта и наследяването.
Оказа се, че пари има и колкото повече се запознаваш с правилниците, толкова повече възможности имаш. За разширение и допълнителна техника. За промяна и диверсификация в нови направления. За биоземеделие, в което трудно се влиза и има обемна сертификация. Получените отговори показаха, че когато имаш предварителна информация, можеш да зададеш правилните въпроси. Впечатлиха възможностите за създаване на мощни земеделски обединения, които да защитават интересите на земеделските производители и да спестят много от ценното им време.
Разнообразни въпроси се получиха от типа на недостатъчната помощ на държавата, до общата борба за субсидии. Индивидуалистическата насоченост на българите им пречи да се възползват максимално от предоставяните средства. Битува мнението, че нещата се предрешени и парите се раздават по нерегламентирани методи. Хората са недоверчиви към всякакви държавни институции и на тях ще им се наложи доста да се потрудят за да възвърнат това доверие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар